Over Ariël

Weten wat je met bier allemaal kunt

Auteur: Wout Bareman

Gediplomeerd bierkenner Ariël Meeusen schenkt een Tripel Karmeliet in.
Foto Peter Nicolai.

De Nederlandse bierkenner, die eerder z’n sporen verdiende met uiterst creatieve plannen rondom de beleveniseconomie, authenticiteit en toerisme, is nu opnieuw een man met een missie: “Ik wil mensen bewust maken van de intensiteit en kwaliteit van speciaalbieren. Ze ermee laten kennismaken, het verhaal erachter vertellen en ze – niet te vergeten – duiden hoe die bieren prima gecombineerd kunnen worden met het eten op je bord. En met kaas natuurlijk, een streekproduct bij uitstek, daarmee zijn ook prachtcombinaties te bedenken.”

Voor die combinatie bier en spijzen van streekproducten lanceerde hij eerder al het keurmerk PUUR ZEEUWS, waarbij een aantal Zeeuwse restaurants en andere horeca-etablissementen is aangesloten. Ze presenteren gastronomie en bieren van eigen bodem.

Meeusen, vol enthousiasme: “Recent onderzoek wijst uit dat steeds meer café- en restaurantbezoekers advies van een bierkenner zeer op prijs stellen. Je ziet dus dat er sprake is van een kentering. Ik draag daar graag m’n steentje aan bij.” Bijvoorbeeld met lezingen, proeverijen en bieradvies aan kasteleins en restaurateurs. Maar ook als publicist in biermagazines en een wekelijkse bijdrage aan HOPnieuws, het mateloos populaire e-zine van William Roelens.

Ook Agrimarkt heeft, als eerste supermarktketen ter wereld, gebruik gemaakt van de bierkennis van Meeusen als Biercoach, zoals hij zich tegenwoordig het liefst noemt. Bij Agrimarkt zijn Bier & Gastronomie in de vorm van Koken met Streekbieren volledig geïntegreerd binnen het bierassortiment en zelfs voorzien van eigen QR-codes. Geheel in lijn met de ideeën van de Biercoach. Een volgende logische stap was het opzetten van deze website. Met daarin volop ruimte voor de tientallen verhalen die deze rasverteller rondom speciaalbier en biercultuur schijnbaar achteloos uit de mouw schudt, maar ook instructie en educatie krijgen volop de ruimte. De Terneuzense Biercoach is ervan overtuigd ook hier een constructieve bijdrage te leveren aan de zich steeds verder voortstuwende biercultuur van de Lage Landen.